30 dagen variatie challenge

Weet jij eigenlijk of je gevarieerd genoeg eet? Als ik er zelf over nadenk, denk ik dat ik dat wel doe, maar er staan toch ook vaak gerechten met dezelfde ingrediënten op het menu.

Waarom is variatie belangrijk?
Elk voedingsmiddel heeft z’n eigen positieve eigenschappen voor je gezondheid, maar geen enkel voedingsmiddel heeft alle vezels, vitaminen, mineralen enzovoorts in zich die je nodig hebt om gezond te blijven.
Broccoli zit bijvoorbeeld vol met gezonde stoffen die onder andere ontstekingsremmend werken, maar er zitten vrij weinig vezels in broccoli die je juist hard nodig hebt voor een goede stoelgang. Vezels haal je bijvoorbeeld weer uit de schil van biologisch fruit, peulvruchten of zilvervliesrijst.

Maar elk voordeel heeft z’n nadeel zei Johan Kruijf altijd en dat geldt ook voor voeding. Gezonde voedingsmiddelen hebben ook negatieve eigenschappen waar je last van kunt krijgen als je er teveel van eet. Je kunt zelfs allergisch worden door teveel van iets te eten.
Peulvruchten bijvoorbeeld, bevatten stoffen waarmee de plant zich beschermt tegen de buitenwereld, maar die voor mensen schadelijk zijn als je er teveel van eet.

Doe mee met de 30 dagen variatie challenge!
Eet 100 verschillende verse, onbewerkte voedingsmiddelen in 30 dagen, dus geen kant-en-klaar producten uit potten, pakjes en zakjes. Verse kruiden tellen wel mee.

Maak om het bij te houden een tabel voor jezelf met in de 1e kolom de ingrediënten en in de volgende kolommen de 30 dagen.

Hieronder een voorbeeld om te gebruiken voor je challenge:

dag 1dag 2dag 3enz.
havermoutxx
tomaat x
broccolix
rijstx
enz.

Kruis elke keer aan als je een ingrediënt hebt gegeten. Dit geeft je niet alleen inzicht in het aantal ingrediënten dat je eet, maar ook in de variatie door de maand heen.

Tips die je kunnen helpen om gevarieerd te eten:

  • Probeer elke week een nieuw recept.
  • Bedenk 3 dingen die je graag eet bij het ontbijt en de lunch.
    Wissel deze zoveel mogelijk af, zodat je maar één keer in de 3 dagen hetzelfde eet.
  • Kies groenten en fruit in verschillende kleuren.
    Elke kleur heeft z’n eigen positieve eigenschappen. Zo ondersteunt het bladgroen van groene bladgroenten je lever bij het ontgiften. Het betacaroteen in gele en oranje groenten bevat veel vitamine A, wat onder andere belangrijk is voor je weerstand en je ogen. En witte groenten, zoals witlof, bloemkool en pastinaak hebben een positief effect op je slechte cholesterol.

Over 30 dagen deel ik mijn score. Ik vind het leuk om ook van jullie te horen of het is gelukt om tot de 100 ingrediënten te komen.

Veel succes!

Corinne

Dit vind je misschien ook leuk...