Beest op je bord or not?

We zijn ons er steeds meer van bewust dat onze vleesproductie dierenleed veroorzaakt en het milieu belast. Ik vind het heel goed dat er meer aandacht is voor het leven van het beest dat later op ons bord ligt. Laat koeien lekker grazen in de wei, houd kalfjes zo lang mogelijk bij hun moeder en stop dieren niet onnodig vol met antibiotica. Als je vlees koopt met het EKO-keurmerk weet je in ieder geval dat er zoveel mogelijk rekening is gehouden met het natuurlijke gedrag van het dier en dat het dier goede voeding heeft gekregen.

Denk je er wel eens over na dat de voeding die een dier heeft gehad van grote invloed is op jouw gezondheid als je vlees eet? Als een dier natuurlijke voeding heeft gehad in plaats van granen en als het veel heeft bewogen, zit er veel meer onverzadigd vet in het vlees. Het vlees bevat bovendien veel meer omega-3 vetzuren in plaats van ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren en dat is een stuk gezonder voor ons.

Mogen we dan geen vlees meer eten? 
Vanuit milieu-oogpunt zou ik zeggen dat we beter geen vlees kunnen eten, maar als je kijkt naar jouw gezondheid dan is een stukje vlees op zijn tijd niet verkeerd. Vlees is namelijk een goede bron van onder andere vitamine B12 en ijzer. Verder bevat vlees het mineraal selenium en ook zwavel en fosfor, die belangrijk zijn voor de ontgifting.

Ik adviseer dus om vlees te eten maar met mate en dan bij voorkeur gevogelte, rund en wild.  Wissel vlees ook af met vegetarische maaltijden of vette vis.

Eet smakelijk!

Corinne

Binnenkort meer over het effect van vegetarisch eten.

Dit vind je misschien ook leuk...