Gestresst (on)gezond

Ken je dat? Je wilt afvallen of gewoon goed voor jezelf zorgen en dus gezond leven. Je eet alleen nog maar goede dingen, je zorgt elke dag voor de broodnodige 10.000 stappen en gaat 3 keer per week naar de sportschool. En dan zorg je ook nog voor een rustmoment, want je ‘moet’ mediteren. En naast de aandacht voor gezond leven gaat je ‘gewone werkende’ leven ook nog eens gewoon door.

Als leefstijlcoach kan ik het alleen maar toejuichen als je gezond eet, genoeg en regelmatig beweegt en een goede balans hebt tussen spanning en ontspanning.
Er is ook een MAAR, want als dit voelt als een verplichting die je meer stress dan plezier oplevert gaat er toch iets niet goed en ben je juist slecht bezig voor jouw gezondheid.

Stress maakt meer kapot dan je kunt compenseren met gezond leven.
Je hormoonhuishouding raakt verstoord met allerlei vervelende gevolgen. Stress werkt onder andere verzurend met ontstekingen tot gevolg, je hebt vaak meer moeite met slapen, kunt minder makkelijk afvallen en je voedselvertering werkt minder goed.

Moet je je gezonde levensstijl dan maar weer overboord gooien?
Dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling. De oplossing zit in het veranderen van je mindset. Probeer zo ontspannen mogelijk invulling te geven aan je gezonde levensstijl en als het een keer niet lukt dan is er geen man overboord. Je hoeft jezelf niet meteen af te straffen als het even niet lukt of te concluderen dat het toch niet lukt.
Zorg ervoor dat je nadenkt hoe je een gezonde levensstijl zo praktisch mogelijk kunt inpassen in je dagelijks leven en bedenk wat voor jou prioriteit heeft, want je kunt nu eenmaal niet alles in de 24 uur per dag proppen.

De bron van stress kan ook een andere oorzaak hebben en ook dan is het goed om daarmee aan de slag te gaan en ervoor te zorgen dat je stress niet chronisch wordt.

Kun je hulp gebruiken bij stresshandling? Je bent welkom bij fit forces!

Corinne

Dit vind je misschien ook leuk...