Slaap je slank van A tot Zzzzz

Iedereen weet dat slapen belangrijk is voor een goede gezondheid. Ook als je wilt afvallen is het belangrijk dat je voldoende slaapt.

Hormonen in de war
Slecht slapen zorgt namelijk voor een disbalans in je hormoonhuishouding, waardoor je de volgende dag een extra hongergevoel hebt en dus de neiging krijgt om meer te eten dan je nodig hebt. Je lichaam maakt namelijk extra Ghreline aan. Dit is je ‘eetlust hormoon’ en dat zorgt er ook voor dat je juist zin hebt in energierijke voeding en dus sneller wilt gaan ‘snaaien’. Daarnaast maak je juist minder Leptine aan en dat is juist het hormoon dat je een ‘vol’ gevoel geeft. Door slaaptekort heb je ook nog eens weinig energie om te gaan sporten. Al met al dus geen ideale combinatie.

Maar wat nu als het slapen niet wil lukken?
Ik wil niet met tips komen die je waarschijnlijk allang kent, zoals ‘s avonds geen cafeïne meer of minimaal een uur voordat je gaat slapen rust nemen. Daarnaast kun je er met voeding en het reduceren van stress voor zorgen dat je lichaam slaaphormonen kan aanmaken, maar ik wil het nu houden bij een eenvoudige methode die je misschien al de nacht door helpt.

De alfabet methode
Deze tip wil ik graag delen en het helpt mij als ik af en toe niet kan slapen. Ik noem het de alfabet methode.
Je neemt een onderwerp in gedachten en probeert per letter zoveel mogelijk woorden te bedenken. Denk goed na en blijf zo lang mogelijk stil staan bij een letter tot je echt niks meer kunt bedenken. Elk onderwerp is goed, neem bijvoorbeeld ‘sport’. Daar gaat ie dan:

A. atletiek, acrobatiek, autosport, verder geen idee dus door naar de B
B. badminton, basketbal, boksen, bobsleeën
C. cricket, curling
D. dansen, darts
E. ik denk diep na maar kan geen sport met een E bedenken: door naar de F
F. fietsen, word je al moe?
G. gymnastiek, golf
H. handbal, hockey, hardlopen….

Hoever kom jij in het alfabet? Ik heb de Z nog nooit gehaald.

Ik hoor graag of het jou helpt. Kun je meer hulp gebruiken, neem dan contact op met fit forces.

Welterusten!

Corinne

Dit vind je misschien ook leuk...